Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen tirsdag 08.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom der det ligger fersk fokksnø, ellers stabile forhold.

Skredfarevurdering

Det gamle snødekket er stabilt og skredfaren er knyttet til ustabile flak av fokksnø i fjellet. Det er løs snø tilgjengelig for transport og det ventes mer snø i form av snøbyger. Sterk vind fra V og N vil legge opp flak av fokksnø i leområder. Den nyeste fokksnøen binder seg dårlig til det gamle snødekket, og det vil være lett å løse ut skred i fokksnøflakene.



Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 7. januar 2019

Mildværet den siste tiden har fuktet snødekket høyt til fjells. Mandag er det det kaldere og det har kommet ~5 cm tørr nysnø fra skoggrensen og opp. Den nye snøen ligger stort sett jevnt fordelt, men her og der kan vinden ha lagt opp flak av fokksnø. Den nye snøen virker å binde seg dårlig til det massive skarelaget som ligger øverst i det gamle snødekket. I skogen bærer ikke skarelaget like bra.

I grove trekk består snødekket av smelteomvandlet snø og enkelte skarelag helt opp til 700 moh.

Før og i helgen gikk det endel våte skred, men det er ikke observert skred siste dager.

Mandag formiddag er det - 4 grader på værstasjonen på Himmeltind (940 moh) ved Vestvågøya, Lofoten. I Vesterålen er det observert skytende sprekker i den ferske fokksnøen.

Fjellvær

Mandag 7. januar 2019

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -4 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet.

Tirsdag 8. januar 2019

6-10 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra vest, endring til liten kuling fra nord om ettermiddagen. -5 °C til 0 °C på 700 moh. Delvis skyet. Bygevær med lokale variasjoner i nedbørmengde.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS